Alergenen

Wat zijn allergenen eigenlijk?

Allergenen zijn eiwitten die van nature in voedingsmiddelen voorkomen. Het zijn geen slechte stoffen. Sommige van deze eiwitten kunnen een reactie veroorzaken voor mensen die er allergisch of intolerant voor zijn. Mensen zonder allergie merken helemaal niets van deze eiwitten.

Doel van de allergenenwet

Het doel van de etiketteringswet is om mensen met een voedselallergie, coeliakie (glutenintolerantie) of lactose-intolerantie in de gelegenheid te stellen een bewuste voedselkeuze te maken. Daarmee draagt de wet bij aan het verhogen van voedselveiligheid voor mensen met een allergie of intolerantie. Sommige allergenen veroorzaken gemiddeld genomen vaker en heftigere reacties. De nieuwe wet beschrijft 14 verschillende allergenen.

14 Soorten allergenen

De Europese Unie beschrijft 14 soorten allergenen:

 

 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/glutenicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/gluten.jpg
 

Gluten

Tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut.

 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/schaaldierenicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/schaaldieren.jpg
 

Schaaldieren

Garnalen, langoustine, scampi, gamba, krab en kreeft.

 
 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/eierenicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/eieren.jpg
 

Eieren

Kippen-, eenden-, ganzen, kwarteleieren zitten verwerkt in allerlei levensmiddelen. Over het algemeen zijn er meer reacties op eiwit dan op eigeel.

 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/visicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/vis.jpg
 

Vis

Vis en producten op basis van vis. Met uitzondering van visgelatine of vislijm.

 
 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/pindasicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/aardnoten.jpg
 

Aardnoten

Pinda’s en producten op basis van pinda’s.

 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/sojaicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/soja.jpg
 

Soja

Soja en producten op basis van soja. Met uitzondering van olie en alles wat daarvan gemaakt wordt en tocoferolen (vitamine E).

 
 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/melkicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/melk.jpg
 

Melk

Melk inclusief lactose. Met uitzondering van wei die wordt gebruikt voor vervaardiging van alcoholhoudende distillaten en lacitol.

 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/notenicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/noten.jpg
 

Noten

Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten.

 
 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/selderijicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/selderij.jpg
 

Selderij

Bleekselderij, bladselderij, knolselderij, selderie.

 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/mosterdicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/mosterd.jpg
 

Mosterd

Mosterd en producten op basis van mosterd. Denk bijvoorbeeld aan kant-en-klare dressings of sauzen.

 
 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/sesamicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/sesam.jpg
 

Sesam

Deze zaadjes bestaan voor 50 tot 60% uit olie en kom je veelvuldig tegen in de Aziatische keuken of als broodversiering.

 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/zwavelicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/zwavel.jpg
 

Zwaveldioxide en sulfieten

Zwaveldioxide is een natuurlijk mineraal en wordt gebruikt als conserveringsmiddel (E220). Sulfiet komt van nature voor in een aantal producten, maar is ook een additief (E221 tot E228, E150b en E150D).

 
 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/lupineicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/lupine.jpg
 

Lupine

Lupine, ook wel ‘bonenmeel’ genoemd, is een peulvrucht en familie van de pinda. Wordt vaak toegevoegd aan snacks, brood, vleesvervangers en dergelijke.

 src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/weekdierenicon.png  src=https://cdn.i-pulse.nl/degoudenleeuwoud/Userfiles/allergenen/weekdieren.jpg
 

Weekdieren

Ongewervelde dieren met een week lichaam. Onder andere: slakken, inktvissen, mosselen, oesters, St. Jakobsschelpen.

Actueel
Contact opnemen
Nieuws